De Amigoe behoudt zich het recht voor ingezonden brieven te weigeren, te corrigeren of anderzins redactioneel te bewerken en in te korten. Brieven, die maximaal 600 woorden mogen bevatten, moeten zijn voorzien van naam en woonplaats. Het adres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd, maar zijn nodig ter verificatie. Gelieve brieven te sturen naar redactie@amigoe.com.

Home Ingezonden Ingezonden SEHOS nu of nooit
SEHOS nu of nooit PDF Afdrukken E-mail
donderdag, 04 april 2013 07:44

AL MEER dan 125 jaar voldoet de Otrobanda-locatie, waar praten wij nog over? Gepruts, twijfel, besluiteloosheid bij onze gekozen correct geklede nationale praatgroep, die blijkbaar totaal niet wordt uitgedaagd noch overtuigd door ingehuurde architecten.

Niet weten wat, maar ook niet aangevend hoe ze het willen hebben. Het is ook buitengewoon slaapverwekkend: Eerst een kopie van een bestaand Nederlands ziekenhuis achter de UNA in een oud waterwingebied, vervolgens een flauw aftreksel van hetzelfde op het eveneens onveilig Amstel-terrein. Zo komen wij geen stap verder. In het bouwvallige Sehos, al tientallen jaren door witte mieren bewoond, breekt elk uur van de dag een houten balk af. Maar Otrobanda krijgt steeds meer bijval. Dat het nieuwe ziekenhuis daar komt is nu duidelijk, wat die Berenschotters ook beweren. Enige tijd terug toonde ik schetsmatig aan dat een nieuw ziekenhuis, mits op een bepaalde wijze ontworpen, probleemloos past naast SEHOS zonder blokjesgewijs te bouwen en slopen. Een omslachtige bouwmethode, op Curaçao gedoemd te mislukken. Ik liet zien dat als je de ruïne van het Thomas College aan de goden offert er voldoende ruimte vrij komt om het nieuwe in één klap te bouwen. Dat gebouw moet er straks als icoon bijstaan, als symbool voor vernieuwd Otrobanda, als teken van geloof in de toekomst. Zoals aan het eind van de negentiende eeuw, Thomas College, Elizabeth Gasthuis, Habaai en Scherpenheuvel een katholiek tijdperk inluidden, zo moet ook dit gebouw in de stad gaan domineren, zich niets aantrekkend van die bestaande ‘monumentale’ gribus eromheen. Het ziekenhuis moet op die locatie zonder overbodige inspanningen gebouwd kunnen worden. Een compact rationeel concept biedt uitkomst, is altijd eenvoudiger te bouwen dan iets dat ingewikkeld is en bespaart geld. Het gebouw krijgt een omvang van 80x60x40 meter en is negen bouwlagen hoog. De oost-west oriëntatie is ideaal. Daar waar gewerkt en uitgeziekt wordt, is kunstmatig gekoeld, al het andere maakt gebruik van buitenlucht. Twee hoge smalle patio’s omgeven met brede galerijen zorgen voor licht en lucht. De ene kop van het complex is bestemd voor bezoek dat via de galerijen de patiënten opzoekt, de andere is het ultieme domein van verpleging waar patiënten via de binnengangen worden bereikt. In de onderbouw bevinden zich de toegangen tot het gebouw en het parkeren voor personeel, een centrale hal geflankeerd door de polikliniek ligt daarboven. Dit concept draagt de oplossing aan. Bestuurders durf eens wat.

 

CARLOS WEEBER

Curaçao