Home Ñapa Ñapa De lijn: het begin van alles
De lijn: het begin van alles PDF Afdrukken E-mail
vrijdag, 15 maart 2013 18:00

Tekst: Victorine Stille Foto: Ken Wong Sinds haar komst naar Curaçao in 1995 is Marlies Schoenmakers keramiste. In Nederland was ze ook al kunstenares, maar werkte ze hoofdzakelijk met metaal. Echter, op de Akademia di Arte Kòrsou kwam ze in aanraking met keramiek en is ze verkocht en verknocht geraakt aan het materiaal.

Contrast

“Voordat ik met keramiek aan de Akademia di Arte begon, was ik er nog niet zo geïnteresseerd in. Het had voor mij een hoog ‘potjes en pannetjes’ gehalte. Maar toen ik eenmaal aan de slag ging met klei werd het een verslaving. Ik houd van de souplesse van het materiaal. Je kunt er snel bepaalde lijnen mee opzetten en beweging mee weergeven. Dat brengt gelijk een contrast met zich mee; de soepelheid van de vorm in vergelijking met de hardheid van de klei als deze gebakken is.” Contrast is vaak een thema dat in het werk van Schoenmakers terugkomt, zoals de vloeiende, sensuele vorm en het harde materiaal, spanning en ontspanning in de lijnen en vormen én contrasterende kleuren. “Contrast zorgt voor evenwicht en balans in mijn werk. Ik heb geen specifieke boodschap of problematiek die ik met mijn werk wil overbrengen of aansnijden. Het werk verwijst naar zichzelf. Ik vind het prettig als de toeschouwer hetzelfde evenwicht ervaart als ik.”

Oneindigheid

“De natuur met haar zachte, vloeiende lijnen is mijn grootste inspiratiebron. Die lijnen zijn er op Curaçao in overvloed, in de schelpen, in het zand en in de zee. Zelfs in het ruizen van de wind. Met mijn kunst maak ik geen realistische weergave van de natuur, maar ik vertaal de lijn van de natuur naar organische vormen.” Voor Schoenmakers is de lijn het begin van alles. “Zet je een lijn om niets, dan wordt het iets.” Het werk van Marlies Schoenmakers kenmerkt zich vaak door de oneindigheid van de lijn. “De Möbius-band is een model dat vaak in mijn werk terugkomt.” Deze bijzondere, ruimtelijke figuur, vernoemd naar de gelijknamige Duitse wiskundige, heeft slechts één vlak en één rand. Vanuit elk punt van de figuur lijkt het of het model twee vlakken en twee randen heeft, maar volgt de kijker een rand of vlak vanuit een bepaald punt dan merkt hij dat hij ook de andere rand of het andere vlak heeft doorlopen.

Een groot voorbeeld voor Schoenmakers is de Indiase kunstenaar Anish Kapoor. “Van alle hedendaagse kunstenaars staat hij voor mij op eenzame hoogte. Hij is voor mij de personificatie van oneindigheid. Hoe hij een extra dimensie aan zijn werken toevoegt is subliem. Hij werkt met hele basale vormen zoals cirkels en vierkanten, maar door de toevoeging van pigmenten of spiegelende oppervlakten kom je als toeschouwer in een andere dimensie terecht. Kunst van een orde die de materie overstijgt. Hoe vaak je ook naar zijn werken kijkt, je blijft je verwonderen.”

Monumentale miniaturen

Als Schoenmakers de kans zou krijgen, zou ze ook wel zulke grote werken als Kapoor willen maken. “Groot werken geeft adem. Ik maak kleine ontwerpen van kunstwerken die ik het liefst heel groot zou willen uitvoeren. Ik noem ze mijn monumentale miniaturen. Ik vraag me af of een eiland zo geschikt is voor zulke grote werken, maar mocht ik een opdracht voor de Vlakte van Hato krijgen, dan ga ik er vandaag nog mee aan de slag!”

The Bean van Anish Kapoor, sinds 2004 een attractie in Chigago. Rechts van dezelfde kunstenaar Leviathan, tentoongesteld in het Grand Palais in Parijs in 2011.