Home Ñapa Ñapa Nieuw leven in JPF blazen
Nieuw leven in JPF blazen PDF Afdrukken E-mail
vrijdag, 19 april 2013 18:00

Tekst: Elsbeth Stoové. Foto’s: Ken Wong De Surinaamse Vereniging JPF bestaat al sinds 1941 en is voor vele mensen op het eiland een begrip. JPF staat voor Justitia, Pietas en Fides: gerechtigheid, liefde en trouw.

 

Het is een sociaal-culturele vereniging die vanaf de oprichting als steun en toeverlaat diende voor Surinamers die naar het eiland verhuisden en wegwijs gemaakt moesten worden. Surinamers staan er echter om bekend goed te integreren in hun nieuwe thuislanden. Het lijkt dan ook niet zo verwonderlijk dat recent onderzoek van antropologe May Ling Thio uitwees dat JPF beduidend minder actief was dan vroeger.

Betekent dit het einde van een traditie? Nee! Een groep jonge mensen besloot zich verkiesbaar te stellen voor het bestuur en ervoor te zorgen dat JPF juist weer gaat groeien en een actievere rol in de samenleving gaat spelen. Een gesprek met een aantal van deze bestuursleden, om te horen waarom en hoe ze deze plannen willen realiseren.

Het clubgebouw van JPF aan de Weg naar Welgelegen is ietwat vervallen, maar het is nog goed te zien hoe mooi het ooit geweest moet zijn. Een grote, rustige patio waar je de geluiden van de drukke weg niet meer hoort, omsloten door het gebouw, met aan een van de korte zijden een podium met prachtige muurschilderingen. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat de Surinaamse gemeenschap hier samenkwam om elkaar te ontmoeten, te dansen en te eten. De laatste tien à vijftien jaar stonden de activiteiten van JPF op een laag pitje, maar Marciano Lalta (voorzitter), Jennifer Dors (secretaris), Glenn Wongsodikromo (vice-voorzitter) en hun vier medebestuursleden willen er alles aan doen om het tij weer te keren.

Dors: “Geen van ons was lid toen we benaderd werden om ons verkiesbaar te stellen voor het bestuur. We kenden de vereniging natuurlijk wel, maar eerlijk gezegd leefde deze gewoon niet meer, het was een beetje suf.” Is het teruglopend aantal leden niet gewoon een teken dat de vereniging niet meer zo nodig is? Dors: “Nee, dat vinden wij absoluut niet. Een band houden met je eigen cultuur, mensen leren kennen met dezelfde achtergrond, het thuisgevoel, het is belangrijk om die dingen te koesteren en niet te laten verdwijnen.” Lalta: “En dit is de enige plek op Curaçao waar dat kan, iets anders is er niet. Surinamers overal te wereld zijn goed geïntegreerd, maar tegelijkertijd ook altijd goed in het samenkomen en vieren van hun eigen cultuur. In New York is een grote Surinaamse vereniging, en in Amsterdam is het Kwakoefestival het beste voorbeeld hoe belangrijk men het vindt om die binding met elkaar en Suriname te houden. Wij vinden alle zeven dat JPF belangrijk is en we de vereniging niet mogen laten sterven.”

Zo gezegd, zo gedaan. Wongsodikromo: “Ik was al eerder gevraagd om in het bestuur zitting te nemen, maar heb toen nee gezegd omdat ik vond dat er te weinig energie was. Deze keer ligt dat anders, iedereen wil er wat van maken. Verder is het natuurlijk écht een challenge en daar houd ik wel van.” Dors beaamt dit: “We zijn met een groep goede en gemotiveerde mensen. We zitten vol goede ideeën en willen ons volledig inzetten.”

Lalta: “We gaan het professioneel aanpakken. JPF moet groeien en moet zichzelf weer kunnen bedruipen. Het doel is ook anders dan vroeger. Vroeger was de vereniging echt bedoeld om mensen wegwijs te maken op Curaçao en te helpen bij alles wat er komt kijken bij het wonen in een nieuw land. Tegenwoordig zoeken mensen alles op internet uit en praten ze met elkaar via social media, dus naar die oude functie van JPF is geen vraag meer. JPF zal niet meer een steun en toeverlaat zijn, maar juist extra dingen bieden die leuk zijn om te doen naast je gewone activiteiten. Wat we nu zien is dat het steeds belangrijker wordt om goede connecties met Suriname te onderhouden. Veel mensen willen ooit een keer terug, en de regering van Suriname wil graag professionals aantrekken. Wij willen ervoor zorgen dat die contacten gelegd worden, zodat mensen elkaar gemakkelijker kunnen vinden en we mensen kunnen informeren over teruggaan. Verder willen we onze contacten uitbreiden naar bijvoorbeeld de Surinaamse Vereniging op Sint Maarten, dingen delen en van elkaar leren. We willen zorgen dat we een goede mix van sociale en educatieve activiteiten aanbieden: lezingen, maar ook informele avonden met eten en muziek.”

Eten. Een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. “Als je in Suriname ergens binnenkomt heb je al eten gekregen voor je bent gaan zitten”, aldus Dors. En ook fotograaf Ken Wong en ik vragen, los van elkaar, vrijwel meteen aan de bestuursleden waar je op Curaçao nou écht lekker Surinaams kan eten. Zonder goed eten geen bloeiende vereniging, zou je kunnen zeggen. Daarom is het bestuur hard bezig om te zorgen dat de keuken van JPF weer open gaat, met een goede kok. Zondag 16 december werd voor het eerst in tijden weer een activiteit gehouden, inclusief de verkoop van eten. Er zijn toen zo’n 180 maaltijdbestellingen gedaan en daarnaast zijn mensen nog spontaan langsgekomen, dus dat goed eten een bindende factor is, is niet overdreven.

Aangezien ook niet-Surinamers van Surinaams eten houden en misschien geïnteresseerd zijn in lezingen en andere activiteiten is de volgende vraag: kan iedereen lid worden? Dors: “Ja! Dat kan zeker. Iedereen is welkom om lid te worden. Statutair hebben Surinaamse leden nu andere rechten dan niet-Surinaamse leden, maar dat is natuurlijk allang niet meer van deze tijd, dus dat gaan we zo snel mogelijk veranderen. Ook onze activiteiten staan open voor iedereen: lid, niet-lid, Surinamer of niet. Sommige activiteiten zullen natuurlijk wel goedkoper zijn voor leden dan voor niet-leden.”

Het bestuur is ook bezig met het aankomend 75-jarig jubileum van JPF in 2016. Ze zijn van plan een boek samen te stellen met verhalen en foto’s, vanaf de oprichting tot het heden. Lalta: “We willen bij deze graag iedereen die foto’s heeft of een verhaal wil vertellen oproepen om contact met ons te leggen. Hoe meer foto’s en informatie we binnenkrijgen, hoe beter.” Wongsodikromo voegt hieraan toe: “Ook los van het jubileum zouden we heel graag een beroep willen doen op de kennis en ervaring van oud-leden. We hopen dat zij contact opnemen om met ons van gedachten te wisselen. Het zou zonde zijn als hun kennis zomaar verloren gaat.”

Dors: “En natuurlijk hopen we ook dat ze weer lid zullen worden!”

Sowieso willen de bestuursleden iedereen oproepen om weer eens langs te komen bij JPF en ook lid te worden. De bar is elke zaterdag en zondag open van 15.00 tot 20.00 uur. Een lidmaatschap kost nu 10 gulden per maand. Verder is alle hulp op dit moment welkom. Financiële donaties, maar ook hulp in de vorm van mankracht kan JPF goed gebruiken. Het pand wordt opgeknapt en opgeruimd en vooralsnog komt dat uit eigen zak. Voor de activiteiten zullen sponsors en samenwerkingen gezocht gaan worden die passen bij de activiteit. Een voorstel indienen kan uiteraard altijd.

Lalta: “We willen van JPF weer echt een bloeiende vereniging maken en als onze periode erop zit alles goed overdragen aan een nieuw bestuur, dat hopelijk weer jong en enthousiast is. Ik wil wel graag benadrukken dat we er zijn voor jong én oud. Van de kinderen tot ons erelid van 90.”

Voor meer informatie kunt u bellen naar +5999 5242704 of tijdens de openingstijden van de bar naar: +5999 4623412 / 4624639. Emailen kan ook, naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Ook op Facebook is veel informatie te vinden: www.facebook.com/VerenigingJPF. Het inschrijfformulier om lid te worden is beschikbaar via de Facebookpagina.