Home Ñapa Ñapa ‘Meesters van het spelletje’
‘Meesters van het spelletje’ PDF Afdrukken E-mail
vrijdag, 17 mei 2013 18:00
Hans Kleij in Santiago de Cuba in het stadion Guillermon Moncada.

Het begint op te schieten naar het Citrix World Port Tournament in Rotterdam, het meest prestigieuze honkbaltoernooi in de internationale honkbalwereld. Curaçao, Cuba, Taiwan en Nederland komen tegen elkaar uit in de eerste week van juli. Voorbereidingen worden getroffen in Rotterdam en op Curaçao wordt het team samengesteld en lopen de spelers zich warm.

Tekst en foto’s: Mineke de Vries Van 30 juni tot 7 juli staan teams van het hoogste niveau tegenover elkaar tijdens het Citrix World Port Tournament, georganiseerd door de Stichting Rotterdam Baseball. Het evenement dat één keer in de twee jaar wordt gehouden, beleeft dit jaar zijn twintigste editie. We spreken met ambassadeur Hans Kleij van het WPT over de stand van zaken in Nederland, in mei volgt een gesprek met de coach van het Curaçaose team, Thaikaidzwa Doron over de voorbereidingen op Curaçao.


Toernooi van havenstede
n

De gemeente Rotterdam, als Wereldhavenstad, initieerde in 1985 het toernooi, in de tijd dat Bram Peper burgemeester was. Hij vatte het idee op samen met de burgemeester van Havana, Oscar Ferdinand Mell, één van de tien machtigste mannen van Cuba en persoonlijk vriend van Fidel Castro. Die zei tegen Peper: “Als jij zo’n toernooi organiseert, stuur ik een ploeg uit Havana.” Uitgangspunt was relaties aanknopen en samenwerking aangaan met andere belangrijke havensteden uit de wereld. Behalve Cuba en Nederland namen aan dat eerste toernooi Japan, de Verenigde Staten en Curaçao deel, waarbij Cuba als winnaar de eerste wisselbeker in ontvangst nam. Het toernooi bleek direct een succes en was goed voor een opkomst van 30.000 bezoekers, dat uitgroeide naar 65.000 in 2007, waarbij tevens het niveau van de teams steeg naarmate de jaren vorderden.


Uitdagende mix van lande
n

“We zijn blij onze Curaçaose spelers weer te begroeten en ook die van Taiwan - winnaar van 2011 - maar we stellen het ook zeer op prijs dat de Cubanen van de partij zijn. Zij worden wereldwijd gevraagd en zijn zeer selectief. Het is dus een eer ze erbij te hebben. Cubanen zijn tovenaars op het gebied van honkbal. Als het moet, pakken ze een bal met hun blote hand en daarbij, het zijn erg leuke mannen.” Dat zegt Hans Kleij, behalve ambassadeur van het WPT, hoe kan het ook anders, zelf ook oud-honkballer. “De landen die meedoen wisselen elke keer, het criterium is alleen nog steeds dat het havensteden zijn.” Ook de Verenigde Staten namen eerdere jaren vaak deel, maar die hebben veelal hun eigen competities. “Het is de kunst een zo uitdagend mogelijke mix van landen te maken”, aldus Kleij, “Maar we willen het ook compact houden. Het zijn maar vier landen die meedoen.” De organisatie is erg tevreden over de samenstelling van teams van dit jaar.

Kleij: “Het leuke bij dit toernooi wordt dat de mannen van het Curaçaose team gaan spelen tegen hun eigen maatjes in het Nederlandse team. Maar met Antillianen kan dat zonder dat er gedoe is. Ze geven elkaar na afloop een kippenpootje en een biertje zonder dat het ontaardt in gedrag dat weleens bij voetbalwedstrijden voorkomt. De Antillianen weten zo’n toernooi altijd op te luisteren. Er zijn cheergirls, het wordt hoe dan ook feest. Naast het spel gaat het bij honkbal namelijk ook om het vermaken van het publiek.”


Dia di Bander
a

Ook op Curaçao zal het evenement veel media-aandacht krijgen. Naast Studio Sport (NOS) en de lokale tv als RTV Rijnmond, komt een groot aantal verslaggevers van Curaçao richting Rotterdam, die zich daar vier dagen van te voren vestigen. De wedstrijden zullen live op de Curaçaose tv te zien zijn. “Maar naast het bijwonen van fantastisch spel tijdens deze wedstrijden op topniveau, is de sfeer tijdens zo’n week geweldig”, aldus een enthousiaste Kleij. “Er is een dynamiek, een sfeer, dat wil je niet weten. Je dompelt je een aantal dagen onder in topsport, wat je deelt met de sporters, met bedrijven die zaken doen tijdens het evenement, mensen uit de VIP-boxen, maar ook de ‘gewone’ supporters. Het is één grote familie tijdens het WPT. En met de sporters maar ook met de supporters uit landen als Cuba en Curaçao is het goed toeven.” Tijdens het evenement wordt er aan alle landen specifiek aandacht besteed. Zo is er op 2 juli - Dia di Bandera - een speciale Curaçao-dag, waar muziek, dansgroepen, bands, gerechten in Curaçaose stijl zijn en waar vele Antillianen naartoe zullen trekken. Kleij: “Dat gaat een groot feest worden. Deze 2e juli is een tribute aan onze Curaçaose makkers.”


Goede slagmense
n

Hans Kleij speelde in de jaren zeventig bij Sparta Rotterdam, in die jaren de beste honkbalclub van Nederland. Met de Sparta-jeugd werd hij kampioen van Nederland en maakte deel uit van de honkbalselecties van Sparta en HSV Zwijndrecht. Hij werkt momenteel als programma-directeur bij de provincie Zuid-Holland waar hij complexe programma’s op het terrein van gebiedsontwikkeling en infrastructuur aanstuurt. Kleij: “We hadden in die tijd al veel inbreng van Antillianen, die onmisbaar zijn voor het Nederlandse honkbal. Antillianen zijn goede slagmensen, ze kunnen hard gooien en ze hebben gewoon verstand van het spelletje. Ik weet niet wat het is, het is een bepaalde relaxedheid, die je ook ziet in hun manier van spelen. De combinatie van dat relaxte, die swing en hun kwaliteit maakt ze tot fantastische honkballers.” In landen als Curaçao en Cuba is honkbal volkssport nummer één. Kleij: “Gooit een goede pitcher zo’n 85 mijl, sommige Cubaanse pitchers gooien tegen de honderd mijl.”

 

Sparta Honkbal werd in de jaren zestig en zeventig groot gemaakt met Antilliaanse honkballers als Hamilton Richardson (Sint Maarten), Henk Daniels, Simon Arrindell, Hudson John en Alfio Troeman. Richardson - die als absoluut icoon geldt van het Nederlandse honkbal - had ook zitting in het eerste bestuur van het WPT en is nu samen met Kleij ambassadeur van het toernooi. Richardson werd zeven keer tot beste slagman, zes keer tot most valuable player van de Nederlandse competitie uitgeroepen en tijdens het WK in 1970 in de Verenigde Staten tot beste outfielder van het toernooi. Honkballers als deze leidden de Rotterdamse club in de jaren zestig en zeventig naar een recordaantal van negen landstitels. Vorig jaar werd de fusieclub Sparta/Feyenoord opgeheven, waarmee één van de grootste clubs uit het Nederlandse honkbal is verdwenen. Kleij denkt met plezier terug aan die tijd: “Ik herinner me dat de Antillianen hun eigen gewoontes meenamen, in het toen nog zo Hollandse Holland. We gingen kip grillen, barbecueën, rum drinken en dansen en het Papiaments klonk veelvuldig. Ze zorgden altijd voor een samenbindende sfeer en dat is nog steeds zo.”

De Antillianen hebben de sport groot gemaakt in Nederland. Aan de Curaçaose inbreng dankte Nederland dan ook dat het wereldkampioen honkbal werd in 2011.


Strategie en gevoe
l

In Nederland stamt de eerste honkbalvereniging van net na de Tweede Wereldoorlog. Kleij: “We hebben hier natuurlijk de beperkingen van het klimaat. Zo ontstond het honkbal hier ook. Voetbal was namelijk een wintersport en ‘s zomers was er niks te doen, dus verenigingen als ADO, Sparta en Ajax gingen naast het voetbal honkbal spelen in de zomer.” Zo speelden bekende voetballers als Johan Cruyff en Johan Neeskens ook honkbal. Als honkballer kan je overigens ook wat langer doorgaan dan als voetballer. Hebben voetballers hun piek tussen hun 18e en 32e, een honkballer kan doorgaan tot zijn 40e, zeker aan slag.

“In gebieden als op de Antillen zijn ze altijd met die sport bezig. Het lijkt wel of het in hun genen zit. Ze spelen daar wel 120 wedstrijden per jaar, wij hier in Nederland flink wat minder. Dat is een verschil. Het blijft dus hard werken om tegen die landen op te kunnen.” Dat dit kan en tot resultaat leidt hebben de prestaties van het Nederlands honkbalteam wel laten zien. “Behalve het feit dat Nederland wereldkampioen werd, presteerden we de afgelopen World Baseball Classic super door de halve finales te halen, met natuurlijk de inbreng van onze Antilliaanse vrienden. Leuk zijn ook de verschillen in benadering van het spelletje door de diverse landen.” In dit verband noemt Kleij de Cubanen. “Een Cubaan wil nooit verliezen. Als ze voorstaan, richten ze zich vooral op de tribune. Het zijn heel strategische spelers, maar alle spelers uit de tropische landen spelen naast strategie op hun gevoel. Je ziet dat heel mooi aan Curaçaoënaar Andruw Jones die begon bij de Atlanta Braves en meer dan 400 homeruns sloeg in de Amerikaanse Major League.”

Het honkbal maar ook de Antillen blijft de mensen van toen en nu verbinden. Zo zijn Hans Kleij en Gerard Vaandrager, voorzitter van het WPT ook weer verbonden aan de ontwikkeling van de Baseballcampus bij Hato. Kleij is ambassadeur van deze campus: “Met draagvlak creëren en fondsen werven en bedrijven enthousiast maken proberen we het honkbal naar een hoger plan te tillen en mogelijkheden voor de honkbaltalenten van nu te scheppen.”


Sportenderwij
s

In februari was de aftrap van het Word Port Tournament in het Curaçaohuis in Den Haag en op 19 maart was er een bijeenkomst voor sponsors en relaties aan de Rotterdamse haven waar de sponsors officieel hun contracten tekenden: hoofdsponsor en toernooi-naamgever Citrix en Rotterdam Topsport, de Verkerk Groep en Hagero. Ook daar zat de sfeer en het enthousiasme er al aardig in. Eén van de aanwezigen was Giovanni van Bronckhorst, voormalig profvoetballer bij Feyenoord en voorzitter van zijn stichting S.V. Gio, een stichting die kinderen met een leerachterstand ‘sportenderwijs’ vooruit helpt in hun verdere ontwikkeling. Van Bronckhorst tekende samen met WTP-voorzitter Gerard Vaandrager een samenwerkingsovereenkomst. Organisator Stichting Rotterdam Baseball geeft hiermee invulling aan haar streven om een maatschappelijk verantwoord toernooi te zijn.

Eén ding wordt tijdens de verschillende bijeenkomsten wel duidelijk: het enthousiasme groeit en het gaat hoe dan ook een geweldig evenement worden met een sportieve verbinding tussen Curaçao en Nederland.

Hans Kleij samen met de legendarische Cubaanse honkballer Orestes Kindelán, in Cuba als bekend als “El Cañon de Dos Rios”. Hij sloeg in zijn carrière 587 homeruns en sloeg tijdens de Olympische Spelen in Atlanta (1996) de langste homerun ooit.