De Amigoe behoudt zich het recht voor ingezonden brieven te weigeren, te corrigeren of anderzins redactioneel te bewerken en in te korten. Brieven, die maximaal 600 woorden mogen bevatten, moeten zijn voorzien van naam en woonplaats. Het adres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd, maar zijn nodig ter verificatie. Gelieve brieven te sturen naar redactie@amigoe.com.

Home Ingezonden Ingezonden Basisverzekering ziektekosten
Basisverzekering ziektekosten PDF Afdrukken E-mail
dinsdag, 19 maart 2013 07:36

WE MOETEN blij zijn, want hij is er eindelijk: de basisverzekering ziektekosten. Gelukkig niet voor de ambtenaren, die verdienen beter. Verder mag iedereen meedoen.

Iedereen met een sedula mag z’n kaartje komen halen. En verdien je minder dan duizend gulden, dan kost ie helemaal niets! Wel vraag ik me dan af: hoe controleer je dat dan? Er is op ons eiland namelijk een groot grijs circuit: in de bouw, tuinmannen, IT-ers, noem maar op. Allemaal schnabbelen ze een centje bij. Een groot gedeelte van deze mensen staat niet eens geregistreerd bij de belastingdienst. Toch maken velen zeker een paar duizend gulden per maand. Maar niet op papier.

Daar zit dus een probleem, waar zo te merken nog niet over nagedacht is. Net zoals er niet gedacht is aan het fatsoenlijk informeren van de apothekers; het goedkoper maken van specialistische zorg door verlaging van de overhead; het verlagen van medicijnconsumptie door het bijscholen van artsen; het verminderen van het belachelijk hoge aantal apotheken; het op de markt toelaten van meer generieke medicijnen en het tegengaan van belangenverstrengeling.

Wat maakt het allemaal uit? Waarom zouden politici zich druk maken over het snijden in de uitgaven? Dat kost toch alleen maar stemmen?

Gelukkig hebben we op Curaçao een hele grote pot met geld. Die pot heet ‘de werkgever’. De werkgever is namelijk verschrikkelijk rijk. Die hebben namelijk de verdubbeling van de aov-lasten tussen 2007 en 2013 zonder tegen te stribbelen geslikt. Tja, er zijn een paar bedrijven omgevallen, maar dan hadden ze maar gewoon eerder de prijzen moeten verhogen.

Dus hoe pak je nog meer uit die grote pot? Heel simpel: Je begint met het plaatsen van een advertentie in de krant waarin je alle werkgevers vertelt dat er weer een belasting is geïntroduceerd (oh sorry, verzekering). Verder schep je onduidelijkheid wie er nou precies onder die verzekering valt. Daarnaast stuur je sommige bedrijven de derde enveloppe met aangiftepapieren, echter zonder enig begeleidend schrijven. Op de website van de Belastingdienst publiceer je onder het kopje NIEUWS! een landsverordening, waarbij je van tevoren weet dat ie niet klopt (“We gaan hem repareren zodra we alles doorgerekend hebben”). Elektronische aangifte? Ja, dat hebben we wel, maar niet voor de basisverzekering. Laat de werkgevers maar weer lekker in de rij staan, die hebben toch tijd, en anders geld zat om iemand daarvoor te betalen. De werkgevers slikken het wel weer, want als je niet uiterlijk de 15e het papiertje inlevert staat daar een grote boete tegenover.

Beste meneer Hodge, met alle respect, maar wat hebben uw ministers en hoge ambtenaren een zooitje gemaakt van deze verzekering. Met elkaar de schouders eronder… maar dan ook echt met elkaar!

 

ANNE ZEEMAN

Curaçao