De Amigoe behoudt zich het recht voor ingezonden brieven te weigeren, te corrigeren of anderzins redactioneel te bewerken en in te korten. Brieven, die maximaal 600 woorden mogen bevatten, moeten zijn voorzien van naam en woonplaats. Het adres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd, maar zijn nodig ter verificatie. Gelieve brieven te sturen naar redactie@amigoe.com.

Home Ingezonden Ingezonden Over walstraat en Wall Street
Over walstraat en Wall Street PDF Afdrukken E-mail
dinsdag, 19 maart 2013 07:36

New York is nog steeds het kloppend hart van de zakenwereld. Reden genoeg voor de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) om toekomstige financiële adviseurs een kijkje te laten nemen in de keuken van vooraanstaande financiële instellingen in New York, maar ook in Washington. 23 derdejaarsstudenten vertrokken woensdag 13 maart richting The Big Apple voor een studiereis van twee weken.

Een zeer koude ochtend in New York. Toch hebben de studenten deelgenomen aan een wandeltocht van twee uur in de straten van het Financial District: de Financial Crisis Tour. De begeleider van deze tour heet Tom. De tour is vlak voor het gebouw van de New York Stock Exchange (NYSE) begonnen. Tom, die al tien jaar als tourgids werkt en die daarvoor als manager van de Art Gallery van de NYSE werkzaam was, vertelde heel boeiend over de geschiedenis van New York. Het begon allemaal in het jaar 1625 toen de stad in handen van Nederlandse kolonisten kwam. Deze kolonisten kwamen om handel te drijven en daarmee geld te verdienen. De oorspronkelijke bevolking, de indianen, konden niet op tegen de Nederlanders en verkochten hun stad, Manhattan, aan de Nederlanders. De wereldbekende Wall Street heeft zijn naam te danken aan de Nederlanders. De Nederlanders bouwden een schutting, een muur, om de indianen, de Engelsen en de Fransen buiten de Nederlandse vestigingsplaats te houden. Zo werd de straat walstraat genoemd. De stad groeide snel, waardoor de muur zijn defensieve functie verloor. Tegenwoordig kun je een witte lijn zien waar de ‘wall’ was.

Wall Street is het financiële hart van de stad. De kruising Wall Street en Broad Street was altijd van enorm belang voor de stad. Geen kruispunt is van groter belang geweest dan dat van Wall Street en Broad Street. In deze twee straten zijn de belangrijkste instellingen van New York en de Verenigde Staten gevestigd. Een van deze gebouwen is de NYSE. Na 25 jaar handelen onder een boom opende de New York Stock Exchange die in 1792 is opgericht, zijn deuren in 1817.

Een ander belangrijk gebouw is de Memorial Hall. Hier werd de eerste president van Amerika, George Washington, in 1789 beëdigd. De regering van de VS had haar zetel in de Memorial Hall. In 1790 werd de hoofdstad van de VS verplaatst naar Philadelphia. Hierna zetelde het stadsbestuur in het gebouw. Voor het gebouw is een bronzen standbeeld van George Washington geplaatst.

Tegenover de Memorial Hall staat ‘The House of Morgan’. J.P. Morgan was een Amerikaanse bankier. Hij zorgde voor de fusie van Edison General Electric en Thompson-Houston Electric Company tot General Electric. Verder financierde hij de oprichting van de Federal Steel Company. Ook richtte hij de United States Steel Corporation op. Hij wordt over het algemeen gezien als de man die de nationale economie van Amerika heeft gered. Men vreesde dat hij te veel macht had. Deze vrees was aanleiding voor het oprichten van de Federal Reserve Bank. Morgan was ook de baas van het bekende schip ‘Titanic’.

De studenten bezochten ook de plaats waar de eerste ‘terrorist attack’ in 1920 plaatsvond. In die tijd waren er 38 doden en 400 gewonden gevallen. De zaak is nooit opgelost. Verder zagen ze veel bekende gebouwen en hoorden over de historie Tom. Aan het einde van de tour werd een trading game gespeeld.

Na de wandeltocht was er gelegenheid om te lunchen. Na de lunch gingen kregen de jongeren een presentatie over Wall Street en uitleg over het investeren van geld. Tevens werd een tweede trading game gespeeld. De dag werd afgesloten met schaatsen en een bezoek aan het Rockefeller Center. Op de bovenste verdieping van het Rockefeller Center kan men genieten van een prachtig uitzicht over de gehele stad New York.

Het mooie was ook dat het vanavond weer gesneeuwd heeft.