Home Mensen Christo wil grootstepiramide in woestijn
Christo wil grootstepiramide in woestijn PDF Afdrukken E-mail
maandag, 26 november 2012 08:47

De wereldberoemde Bulgaarse beeldend kunstenaar Christo, die faam verwierf door het inpakken van tal van bekende gebouwen, wil nu de grootste sculptuur ooit in de woestijn laten optrekken. Met de bouw van zijn ‘Mastaba’ wil hij een bouwwerk realiseren dat de Egyptische piramides de loef afsteekt. Naar eigen zeggen droomt hij nu al meer dan dertig jaar van dit megaproject. Ondanks de crisis wereldwijd, zou hij de financiering van het project, een slordige 590 miljoen gulden, toch hebben rond gekregen. De bouw zou namelijk volgens de Australische nieuwswebsite news.com.au voor het leeuwendeel worden gefinancierd door de verkoop van eigen werken.Tot op heden heeft de kunstenaar sponsoring geweigerd om zodoende aan niemand verantwoording te hoeven afleggen. Volgens het plan zou de Mastaba in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten, op zo’n 160 km van Abu Dhabi stad, moeten worden opgetrokken.

Christo wil de meer dan 150 meter hoge piramide laten optrekken uit meer dan 400.000 gekleurde olievaten. Er zullen vele honderden arbeiders nodig zijn om het bouwwerk in een paar maanden te realiseren. Eenmaal gereed moet de sculptuur bij zonsopkomst een geweldig gezicht opleveren en een soort gouden gloed uitstralen.

De kunstenaar, die nauw samenwerkt met de oudere broer van de kroonprins van Abu Dhabi, hoopt jaarlijks twee miljoen toeristen naar zijn kunstwerk te kunnen trekken.