Home Ñapa Ñapa Kunst met een brasa
Kunst met een brasa PDF Afdrukken E-mail
vrijdag, 22 maart 2013 18:00
Brigitte Wawoe met een mammoet.

Over het algemeen maakt Brigitte Wawoe meer abstracte beelden en vrouwentorso’s, maar toen zij vorig jaar haar werkplaats bij de Tafelberg betrad, was het een halve dierentuin aan beesten die haar ‘aanstaarden’. Een nieuwe tentoonstelling was geboren. De expositie ‘Carnaval des Animaux’ is nog tot 30 maart te zien bij Landhuis Bloemhof.

Tekst: Victorine Stille Foto: Ken Wong Zoals het gelijknamige muziekstuk ‘Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns is de expositie een bonte verzameling van dieren. Olifanten, vogels, leguanen, leeuwen, paarden, in steen en op doek. Met een licht-Duitse tongval vertelt Brigitte Wawoe enthousiast over hoe haar kunstwerken tot stand komen. “Ik werk vaak abstract, maar soms zie ik heel duidelijk figuren zoals dieren in de steen of in de verfvlakken die ik opzet. Van daaruit werk ik verder.” Een van de belangrijkste materiaalbronnen voor haar sculpturen is de Tafelberg op Curaçao. “De stenen zijn miljoenen jaren in lagen en kristallen gegroeid. Om met zo’n brok uit de Tafelberg te mogen werken is echt een cadeau. Na het bewerken en polijsten komen de kleuren tevoorschijn. Het is een continue bron van verwondering.” Voor haar schilderijen gebruikt ze met name mixed media, gouache, acrylverf en creditcards. Creditcards? “Ja, gewone bankpassen of telefoonkaarten zijn ook goed, hoor. Zulke kaarten zijn niet zo stijf als paletmessen, dus daar kan ik de verf vrijer mee opzetten.”

 

Onvatbare inspiratie

Wawoe is in eerste instantie opgeleid tot beeldhouwster, totdat ze zo’n achttien jaar geleden honger kreeg naar kleur. Ze besloot zich naast het beeldhouwen ook toe te leggen op schilderen. “Wat er om mij heen gebeurt en de natuur zijn vaak inspiratiebronnen voor mijn beeldhouwwerken en schilderijen. Wij kunstenaars hebben de taak om spirituele boodschappen voor het publiek te vertalen. Zo wil ik de toeschouwer er bijvoorbeeld op attent maken dat we bewust met de natuur moeten omspringen. De mens vernietigt zichzelf door de natuur te vernietigen.” Voor Wawoe is inspiratie eigenlijk iets onvatbaars. Vaak begint ze gewoonweg en geeft het materiaal waarmee ze werkt aanzet tot inspiratie. “Soms loop ik uren of soms dagen rond eenzelfde stuk steen en dan ineens zie ik het, dit is een vogel.”

 

Robuuste stijl

Het is moeilijk voor te stellen hoe zo’n ogenschijnlijk kleine, ietwat tengere vrouw de grote brokken steen beteugelt. Maar met behulp van een slijpmachine, hamer en bijtel temt ze de robuuste stenen en tovert ze om tot beelden die uitnodigen om aangeraakt te worden. Herkenbaar aan haar werk is haar grove stijl. Ze houdt niet van te uitgewerkte details. Zo wordt kunst nooit saai. “Te illustratieve kunst beperkt mijns inziens de fantasie. De toeschouwer mag zich altijd afvragen: ‘Wat is het nou eigenlijk?’ Ik verwacht niet van de toeschouwers dat ze meteen een bestaande vorm in mijn kunst herkennen. Ik probeer wel altijd om met mijn kunst contact te maken met het publiek en ze in hun hart te raken.” Contact maken is voor Wawoe heel belangrijk. Dat blijkt wel als een bekende van haar voorbij komt bij de tentoonstelling en ze elkaar omhelzen. De bekende legt uit dat Wawoe niet houdt van kil handjes geven, maar altijd graag een ‘brasa’ wil. Ook ik krijg na de uitgebreide rondleiding langs haar dieren een brasa. En als je goed luistert, hoor je de Finale van de muziek van Camille Saint-Saëns, waarbij alle dieren nog even voorbij komen.

 

Le Carnival des Animaux is nog tot 30 maart te zien in Landhuis Bloemhof.